Home RADOSNO DETE Dečije igre za sva vremena

Dečije igre za sva vremena

Da li današnja deca umeju da se igraju? Kako ste se vi igrali kada ste bili u njihovom uzrastu?

Evo par primera zaboravljenih igara, a koje su nama bile omiljene i koje apsolutno pozitivno utiču na razvoj deteta.

Da li današnja deca umeju da se igraju? Kako ste se vi igrali kada ste bili u njihovom uzrastu? Kada deca krenu u školu učitelji se mahom žale kako deca imaju slabo razvijenu koordinaciju oko-ruka, kako nemaju strpljenja ni interesovanja. A kada bi znali da se to ne postiže sedenjem i učenjem ili nekim dosadnim metodama,već naprotiv igrom i to na vazduhu sa svojim vršnjacima, mislim da bi svako dete pohitalo istog časa. Evo par primera zaboravljenih igara, a koje su nama bile omiljene i koje apsolutno pozitivno utiču na razvoj deteta.

Klikeri

Džomberi, porculaneri, staklenci jednoperci,dvoperci… mesečari,naftaši, svi su oni dobili naziv po veličini,materijalu,boji… kada dete počne da igra klikere pri samom položaju prstiju šake,vežba motoriku, prilikom izbacivanja vežba koordinaciju oko-ruka,pri čekanju na red vežba strpljenje i toleranciju prema drugome,takodje postaje svestan da se uvek može pobediti i izgubiti, dete je motivisano da bude još bolje u igri, a pri tom brojeći i uživajući u klikerima,naravno razmišlja i vežba matematiku. Na vazduhu je u zdravom okruženju! Sjajno ! naučite vaše dete da igra klikere.

Školice

Crtanje kredama po betonu! Predivno! Stvaranje prostora za igru kod dece može da razvije sposobnost za organizacijom,da podstakne kreativno izražavanje,pritom pisanje brojeva podstiče decu da uče matematiku koja itekako ume da bude zanimljiva, bacanjem krede ili kamenčića dete vežba koordinaciju oko-ruka, a poskoci na jednoj nozi su im preko potrebni kao novi oblik kretanja, prei čemu se dete pozitivno troši, a i uči da skače i održava ravnotežu. Opet se razvija nekoliko segmenata veoma bitnih za dete.

Preskakanje vijače

Postoji nekoliko načina da se preskače vijača,ali je svaki beskrajno zanimljiv i pozitivno utiče na razvoj deteta. Samim ti što deca prave kružne pokrete rukom pomerajući vijaču,razvija ima se rameni pojas,a aktivirano je celo telo,uglavnom se uvek broji ili se peva neka pesmica uz preskakanje,takodje može da se preskače i u paru. Toliko se divnih osobina razvija dok samo gledate i zamišljate decu kako se igraju,a zamislite kako to tek utiče na njih.

Podstičite vašu decu da se što više kreću,da skaču,da padnu (moraju pasti),da ustanu da se igraju loptom,lastišem,da pišu pesme da razvijaju empatiju prema drugima. Naučite vašu decu da se igraju i svima će biti lepše i lakše! J