Home RADOSNO DETE 3 stvari koje ne treba da radite dok odvikavate vaše dete od...

3 stvari koje ne treba da radite dok odvikavate vaše dete od pelena

Odvikavanje od pelena je prirodan proces u kojem dete postaje svesno da može da kontroliše svoje fiziološke potrebe.

Odvikavanje od pelena je prirodan proces u kojem dete postaje svesno da može da kontroliše svoje fiziološke potrebe.

To je veliko otkriće za dete, ali ne baš uvek jako prijatno. Verovali ili ne dete vooli osećaj kada kaki u pelenu, kada mu je toplo i pritom ima divan osećaj pražnjenja creva i lakoću u stomaku. Ali tome mora doći kraj, jer dete odrasta, a samim tim što izlazi iz pelene daje mu se na znanje da više nije mala beba, već veliko dete što je dodatni podstrek detetovog samopouzdanja i sigurnosti u sebe. Takodje, ako primeti da većina njegovih drugara iz vrtića ne nosi pelenu, automatski dobija osećaj pripadnosti grupi J Bravo! To je uzvik pohvale koje svako dete dobije nakon obavljene nuzde u nošu. Kada odlučite da odvikavate dete od pelene obratite pažnju na ove 3 stvari:

  1. Ne forsirajte dete pre druge godine – Ako počnete da stavljate vaše dete na nošu suviše rano (oko 12-tog meseca), nemojte očekivati uspeh. Razlog tome je što će dete možda refleksno obaviti nuždu, ali zapravo nema kontrolu nad mokrenjem i pražnjenjem creva i sedenje na noši mu se apsolutno ne razlikuje od sedenja na stolici, podu isl. Znači, suviše rano. Oko i posle 18-tog meseca, počnite da upoznajete dete sa nošom. Oživite nošu, upoznajte dete sa njegovom novom prijateljicom nošom i recite kako ona mnogo voli kada dete u nju piški jer se ona tada smeje, ali nikako ne forsirajte. Stavljajte dete dva puta dnevno, nakon spavanja i nakon ručka, tada će verovatno obaviti nuždu, ali nikako ne kritikujte dete ako to ne obavi, već ga pohvalite što se družio sa nošom. Pokažite mu da i lutka piški i mama i tata i meda i sl. stim da imate na umu da dete i dalje nema u potpunosti kontrolu nad fiziološkim potrebama. Kada napuni dve godine, naoružajte se strpljenjem, do tada je dete upoznato sa funkcijom noše i lako će samo tražiti da u nju piški. Kombinujte pelene i gaće nekoliko dana, zatim skinite pelenu i objasnite detetu da pelenu više ne treba da nosi jer je porastao i zato treba da kaže kada želi da obavi nuždu. Dešavaće se da se upiški nekoliko puta, ali to nije strašno i objasnite mu da se to dešava i da je sve u redu. Dajte podršku svom detetu, jer je ovo bitan period u njegovom razvoju. Dete u drugoj godini postaje svesno da može da kontroliše svoje fiziološke potrebe.
  • Ne odvikavajte dete od pelene ukoliko je došlo do neke promene u njegovom životu – Naime, ako vaše dete oko druge godine kreće u vrtić, a pre toga ga niste ni pokušali odviknuti od pelene, sačekajte da se dete privikne na vrtić, jer to je za njega velika promena. Ako ste pokušali do tada, nastavite bez bitnih promena, pa u dogovoru sa vaspitačem, dete će ostaviti pelenu. Takodje velike promene za dete u kojima ne bi trebali da ga odvikavate jeste rodjenje drugog deteta, promena mesta stanovanja, razvod roditelja, fizička nezgoda i sl.
  • Ne kritikujte dete ukoliko odvikavanje ne ide onako kako ste očekivali – ako vaše dete odbija da sedi na noši ili sedi ali ništa ne radi, ili ste mu skinuli pelenu, a ono trpi, nemojte ga zbog toga kritikovati. Nisu sva deca ista i budite strpljivi. Razgovor sa detetom o tome izuzetno pomaže. Kažite mu da ne treba da trpi, da ga noša neće povrediti, niti ono nošu, sedite pored njega i pričajte mu priču, napravite neki zanimljiv ritual, gde će detetu biti zabavno i videćete da će se opustiti.  Ne vraćajte detetu pelenu nakon nekog perioda provedenog bez nje.

Ukoliko primetite da dete nakon tri ipo godine i dalje nuždu obavlja u gaće posavetujte se sa vaspitačem, lekarom ili stručnim licem.

Evo jedne zanimljivosti – po Frojdu period od 2.-3. Godine naziva se analni stadijum, u kojem dete kontroliše svoje digestivne funkcije. To je period prve bitne saradnje izmedju roditelja i deteta u kojem se dete navikava na čistoću. U tom periodu, takodje može doći i do prvih sukoba izmedju deteta i roditelja. Ukoliko je roditelj u ovom stadijumu previše krut ili previše popustljiv to može voditi ka razvoju preterane ili nedovoljne kontrole funkcije ličnosti koja će se ispoljiti u vidu tvrdoglavosti, opsesivnosti ili preterane urednosti, a u suprotnom neurednosti i nemarnosti u odraslom dobu.