Home ZANIMLJIVO Kako da dete stekne radne navike?

Kako da dete stekne radne navike?

Rad je neprijatan svakom detetu. Najradije bi se samo igrali,a mame i tate da obavljaju sve ostalo umesto njih,ako nije problem e,problem je!

Rad je neprijatan svakom detetu. Najradije bi se samo igrali,a mame i tate da obavljaju sve ostalo umesto njih,ako nije problemJ e,problem je!

Ne za roditelje, toliko koliko za dete. Radna navika je nešto što se stiče dok je dete malo. A roditelji treba da budu dosledni u svojim zahtevima.

Naime, malo dete će uvek da radi samo ono što mu prija i izbegavaće ono što mu stvara neprijatnost. Verovaće svom telu i slušaće ga, jer je ovaj sistem motivacije veoma prirodan i karakterističan za životinje. To je princip zadovoljstva, po Frojdu. Na roditelju je da nauči dete da radi po principu realnosti(Frojd) tj, da isključi osećaje, a da upotrebi razum i razlikuje korisno od štetnog. Postoje stvari koje dete prosto mora da nauči da radi, kao što su pranje zuba, spremanje sobe, a kasnije učenje i radjenje domaćeg zadatka, a to je svakako neprijatna radnja za dete. Roditelji treba da usmere dete, da od njega zahtevaju i takodje da mu brane da neke stvari obavlja, jer će tada dete shvatiti da postoje korisne neprijatnosti i štetne prijatnosti. I zašto je bitno da neke radnje obavljamo, počevši od higijenskih pa do učenja.

Kada dete stekne radnu naviku,neprijatnost nestaje. Zapravo ume da bude obrnuto, da mu bude neprijatno,ako nešto ne uradi. Kada stekne radnu naviku, prosto će obavljati obaveze koje ima. Veoma je bitno da dete ima neku obavezu. Da se oseti korisno i za sebe i za svoju okolinu. A potom mu pranje zuba svako veče neće biti mrsko.

Mala deca misle da ako im ne dozvoljavate da nešto urade, znači da ih ne volite ili ako zahtevate od njih nešto što je za njih neprijatno, na sve moguće načine će pokušati da to izbegnu. Bitno je da ne odustajete od svog zahteva koliko god u datom momentu bio neprijatan za dete, kasnije će biti od koristi. Naravno da mu treba napomenuti „Ja te volim i baš zato želim da uradiš to i to“. Neki roditelji se koriste i igrolikim zahtevima, da kroz igru i zabavu dete stekne radne navike, nekada za to nećete imati vremena. A dete svakako treba da nauči da će u životu naići i na neprijatne situacije koje neće moći da reši kroz igru,a to će upravo biti korisne neprijatnosti.

Pripremite vaše dete!