Home ZANIMLJIVO Lepi maniri/slušajte vaše dete

Lepi maniri/slušajte vaše dete

Praktični saveti

Roditelji silno žele da njihovo dete svašta nauči u vrtiću. I ono što jako žele jeste da im njihovo dete to sve lepo ispriča po mogućstvu odmah po povratku kući. Moja prijateljica kaže:“Stvarno mi nije jasno šta deca uče u vrtiću kada moja ćerka svaki put kaže ništa?!“ J Upitala sam je:“Da li si ti tvojoj ćerki ispričala kako si ti provela dan na poslu“, a ona će:“Naravno da nisam,kao da nju to zanima“J E,to je ključ,verovali ili ne.

Naime,dete voli kada ga roditelji slušaju,ali isto tako vole i da oni slušaju roditelje. Vole da se osećaju uvaženo samim tim će se u budućnosti ponašati odgovorno.Veoma je bitno da, kada dovedete dete kući iz vrtića ne forsirate priču o tome šta je učilo u vrtiću,već kroz spontan razgovor dete će se samo otvoriti. Evo male pomoći:

  1. Govor tela je bitan. Budite okrenuti telom ka vašem detetu dok sa njim pričate,tako ostavljate utisak da vas zaista zanima šta dete ima da kaže
  2. Kontakt očima. Ostvarite kontakt očima sa vašim detetom
  3. Postavljajte pitanja i dozvolite da vaše dete postavlja pitanja

Ako želite da saznate šta je vaše dete radilo u vrtiću,počnite da pričate detetu kako ste vi proveli dan,ostvarite kontakt očima i dozvolite detetu da vam postavlja pitanja. Tako će i vaše dete naučiti lepe manire i kako da se ponaša  i kako da sluša. Zahvalite mu se na sjajnim pitanjima i pokažite koliko vam je drago što ga to zanima. Pokažite emociju.  

Uveče, pre čitanja priče takodje možete u opuštenom razgovoru da sa vašim detetom ćaskate o svemu što vas zanima.

Uspeh je zagarantovan! Srećno! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × four =