Home ZANIMLJIVO Kako napraviti pametne igračke?

Kako napraviti pametne igračke?

Mnogi roditelji se pitaju kakvu igračku da kupe svom na pr.trogodišnjaku? Da li su to drvene kocke za konstruktivne igre, da li su to automobili, da li su to slagalice umetaljke, da li je to neka zvučna knjiga, zvučna igračka,tabla i sl… to su sve igračke koje zaista doprinose razvoju deteta,ali ovaj tip igračaka u malome razvija maštu kod dece, u malome razvija simboličku igru.

Verovali ili ne, najbolje rešenje, a pritom i najjeftinije zapravo jeste plastelin!

A što je još zanimljivije, plastelin možete i sami da napravite kod kuće zajedno sa svojim detetom!pružićete mu nezaboravan doživljaj, a pri tom će ono učestvovati u stvaranju svoje igračke! Sjajno!

Recept za domaći plastelin,isproban:

2 šolje brašna

2 šolje vode

1 šolja soli

1 kašika ulja

2 kašičice limuntusa

I jestive boje po želji

Suve sastojke izmešajte, u šerpu sipajte vodu i ulje i dodajte suve sastojke,pre nego što uključite ringlu izmešajte sastojke da dobijete kompaktnu masu, potom uključite ringlu na dvojku, i uz neprestano mešanje kuvajte plastelin. Kada smesa počne da se steže i počnu da se pojavljuju grudvice, još munut-dva mešajte i ugasite šporet onda kada ste pod rukom osetili masu koja se ne lepi. Stavite na sto i premesite. Podelite na četiri dela, i na svaki deo dodajte boju i umeste. Plastelin čuvajte u plastičnoj kutiji sa poklopcem na tamnom mestu, i možete ga koristiti mesec dana!

Koristeći plastelin dete razvija finu motoriku, prstići su stalno u pokretu,možete praviti razne oblike, čitave pejzaže, životinje,dete samim tim razmišlja, vežba boje i uključuje svoju maštu,što je veoma korisno za njegov kognitivni razvoj.

Takodje možete da koristite i tanke salvete ili ubruse, koje će dete cepkati pa zajedno sa njim napraviti kuglice i duvati papiriće sa dlana ili stola i takmičiti se koji je dalje odleteo. Takodje možete koristiti i slamke. Ponudite detetu tempere,neka razvija čulne sposobnosti, neka slika i samim tim kanališe svoju energiju! Pustite mu muziku,slikaće u ritmu. Deca to vole, samo oni znaju šta je to što su nacrtali! J

Ne morate kupovati skupe igračke da bi vaše dete razvijalo svoje sposobnosti,dovoljno je da pogledate šta imate u kući i to iskoristite! Uživajte!